Małopolskie Centrum Ekologiczne

+48 533 308 413 mce@mce.net.pl

Kotły z podajnikiem – czy warto je wybrać – ich wady oraz zalety

Główną zaletą kotłów z podajnikiem jest to, że nie musimy poświęcać tyle czasu na dosypywanie opału. Wystarczy raz na parę dni dosypać opał do podajnika i wyczyścić kocioł z popiołu.

Zalety kotłów z podajnikiem

Każdy z nas kojarzy piece zsypowe, które wymagały dokładania węgla nawet parę razy dziennie i nie były zbyt czyste w użytkowaniu. Obecne kotły zasypowe nie mają już tych mankamentów. Zaletą kotłów z podajnikiem jest ich automatyka, dzięki czemu kotłownię musimy odwiedzać o wiele rzadziej – raz na parę dni oraz jest również ekologiczność i czystość spalania. Wybierając kocioł z podajnikiem, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jaki palnik oraz sterownik ma dany model kotła. Kiedyś sterowniki w tego typu kotłach były skomplikowane w obsłudze i wymagały znajomości wielu aspektów technicznych, by odpowiednio ustawić parametry kotła. Obecnie są one o wiele prostsze w obsłudze, jednak powinniśmy sprawdzić, czy ustawienie podstawowych wartości nie będzie przysparzało nam problemów.

Wady

Kotły z podajnikiem, z racji ich automatyzacji, są też nieco bardziej narażone na awarie. Ich naprawa jest też bardziej skomplikowana. Zanim zdecydujemy się na ich zakup, musimy sprawdzić, czy posiadamy odpowiednio dużą kotłownię. Kotły z podajnikiem zajmują o wiele więcej miejsca niż kotły zsypowe, dlatego montaż ich w małych kotłowniach wiąże się z dodatkowymi kosztami, związanymi z przebudową kotłowni. Do wad zalicza się też to, że kotły z podajnikiem, aby pracowały, potrzebują dostępu do prądu. Kolejną wadą kotłów z podajnikiem jest konieczność zakupu opału o konkretnych rozmiarze zalecanym przez producenta. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, jaki typ palnika posiada kocioł z podajnikiem. Jeśli zamierzamy używać różnego typu opału, to wybierzmy palnik, który nam to umożliwi. Pamiętajmy też, by piec posiadał odpowiednio duży zasobnik oraz popielnik, dzięki czemu nie będziemy musieli tak często zaglądać do kotłowni.